İletişim Hattı +90 326 214 4594
Antakya Borsası Tarihçesi

Antakya Ticaret Borsası 1968 yılında kurulmuş olup, 

Borsanın faaliyet konusu alıcı ile satıcıyı bir araya getirerek zirai ve hayvansal mahsullerin alım – satımlarını düzenlemek ve bu vesile ile stopaj kontrolü yapmak, üyelerin sorunlarını çözmek ve günlük fiyatları tespit ve ilan etmektir. 

Borsa binası zemin artı üç kattan ibaret olup birinci ve ikinci katlarda işlemlerimiz yapılmaktadır. Borsamız ağırlıklı olarak pamuk, buğday, mısır, zeytinyağı, narenciye ve hayvansal ürünler tescil edilmektedir. Borsamız 2010 senesi itibariyle 2.900.000 TL işlem hacmi bulunmaktadır. 

Borsamız ilimizde bulunan Mustafa Kemal Üniversitesi Vakfının kurucu üyesi olmuş ve üniversitenin gelişmesi için maddi ve manevi katkıların içinde 320 kişilik erkek talebe yurdu, üniversite bünyesindeki laboratuarın geliştirilmesi, üniversite hastanesine tam teşekküllü ameliyathane kurulması ve birçok etkinliklerinde sponsorluk yapmıştır. Milli Eğitim camiasına, Antakya Ticaret Borsası İlköğretim Okulu ve TOBB İlköğretim Okulu olarak 2 adet 16 derslikli okul, bir çok okulun kalorifer yapımı, bilgisayar ve kimya laboratuarlarının kurulması gerçekleştirmiştir. Antakya Devlet Hastanesi Talesemi merkezinin kurulmasına katkı sağlaması, Antakya Doğum Hastanesi Bebek Servisinin inşaat ve tefriş işinin yapılması, Kırıkhan Devlet Hastanesi yemekhane binasının yapımı ve tefrişi gerçekleştirilmiştir.

Cilvegözü Gümrük ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğümüzün görev yaptığı Cilvegözü Gümrük sahası bilindiği üzere, Gümrük müsteşarlığımız ile TOBB Turizm ve Gümrük İşletmeleri A.Ş. arasında imzalanan protokol çerçevesinde yap – işlet devret modeli kapsamında tamamen yenilenerek modern bir yapıya kavuşturulmuş ve 15.09.2007 tarihinde hizmete açılmıştır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce ilave işler yapılarak ağır vasıta geçişine açılan Yayladığı Sınır Kapımız ile Cilvegözü Sınır Kapımız, Suriye ile gelişen sınır ticareti anlaşmaları neticesinde giriş-çıkış işlemleri her geçen gün artan, hem ticari hem de turistik yönden ilimiz ekonomisi açısından önem arz eden sınır kapılarımızdır.

Geçen sene Merkezi Finans ve İhale Birimi Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Planı çerçevesinde Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, İŞKUR tarafından yürütülen ve izlenen, Antakya Ticaret Borsası tarafından uygulanan Mustafa Kemal Üniversitesi’nin ortağı olduğu Hatay Kültürel Değerlerin Tanıtımı, Geliştirilmesi ve Markalaştırılması Bağlamında İstihdam ve Girişim Projemiz bilindiği üzere limit ve içerik itibariyle Türkiye’nin 359 £ luk en büyük projesi yapmış olduk.
 
Bu Projedeki Hedefimiz Türkiye’nin ve ilimiz Hatay’ın önemli doğal güzelliklerini; tarihi, kültürel ve turistik zenginliklerini ulusal ve uluslar arası alanda tanıtmak ve marka olarak öne çıkarmaktır. Bu kapsamda hedef kitle olarak bakım sorumlulukları nedeniyle uzun süre işsiz kalmış veya daha önce tarım sektöründe çalışmış kadınlarla, kentsel alanlarda yaşayan, işsiz ve işgücüne dahil olmayan kişiler belirlenmiştir. Proje kapsamında 120 Kursiyerlerimize Mozaik, İpek Dokumacılık, Yöresel Yemek, Zeytinyağı ve Defne Sabunu ile Girişimcilik ve Pazarlama konusunda eğitimlerini tamamlayarak yaptığımız tören ile sertifikalarını almışlardır.   
Borsamızda ilimiz üreticisine, ticaret erbabına ve ihracatçısına yardımcı olmak amacıyla Gıda, Pamuk, Nebati Yağlar, Yağlı Tohumlar, Toprak, Yaprak ve Su Laboratuarlarını kurmuştur. İl Tarım Müdürlüğü ile müştereken Çırçır Ustası ve DTS Grup Başkanlığı ile müştereken Pamuk Borsası bünyesinde kurslar düzenlenmektedir. Dönemsel yapılan bu kursların neticesinde sektöre eğitimli, deneyimli ve belgeli eleman kazandırılmaktadır.

2006 yılından bu yana üreticilerimize hizmet veren laboratuarımızın 14.04.2009 tarih ve 27200 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “2009 Toprak Bitki Analiz Laboratuarlarının Yetkilendirilmeleri ve Denetimleri Genelgesi” çerçevesinde çiftçi kayıt sistemine dahil olan çiftçilere; mazot, kimyevi gübre ve toprak analiz destekleme ödemesi yapılmasına dair 2009/14851 sayılı bakanlar kurulu kararına istinaden, çiftçilerimizin analizlerinin geçerli olması ve destekleme primi alabilmeleri için Borsamız bünyesinde bulunan Yaprak Toprak Su Analiz Laboratuarlarının yetkilendirme çalışmaları tamamlanmış olup, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı temsilcileri tarafından genelge çerçevesinde yapılan denetimler sonucunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yetki verilerek ilimiz üreticilerinin hizmetine sunulmuştur. 

Borsamız 08.03.1950 tarih ve 5590 sayılı kanun ve buna bağlı 08.01.1988 tarih ve 88.12497 sayılı tüzük çerçevesinde 1968 yılında görevine başlamış 18.05.2004 tarih 5174 sayılı kanun çerçevesinde borsaya dahil maddelerin alım satımı ve borsada oluşan fiyatlarının tespit, tescil ve ilanı görevlerini yerine getirmektedir.

Antakya Ticaret Borsası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç
İletişim Tercihi