İletişim Hattı +90 326 214 4594
Üye Başarı Öyküsü

Ben; İhsan Ferit KUSEYRİ,

Defne Kimyevi Maddeler Ltd.Şti.nin sahibiyim. 1974-1975 Senesinden bu yana Suriye ye zeytinyağı, defne yağı ve kimyevi maddeler ihracatı yapmaktayım. 1991 yılında borsaya kaydımı yaptırarak faaliyetlerime daha detaylı ve araştırarak yapmaya başladım.Defne yağı köylerde ortadan kesilmiş varillerde basit usullerle imal edilmektedir. Üretilen malın büyük bir kısmı ihraç edilmektedir. Türkiye’nin bütün kapasitesi 200-250 ton civarında olması icap ederken yapılan hileler dolayısıyla bu yağın miktarı 2 mislini bulmakta hatta geçmektedir. Ben hileli yağ almamak için defne yağını tahlil ettirerek almaktayım.

Defne yağında yapılan hileyi ortadan kaldırmak için Hatay valiliği, Gümrük Başmüdürlüğü, Kilis ve Gaziantep Valilikleri ile temasa girerek bu malın katkısız halde ihraç edilmesi konusunda hassasiyet göstermelerini istedim. Dış Ticaret Standardizasyon Genel Müdürlüğü ile iletişim kurarak ; defne yağında yapılan hilelerin pazarda haksız rekabete yol açtığını ve Ülke tanıtımına zarar verdiğini, gerek yurtiçinden Gerekse Suriyeden getirdiğim yağ örneklerini Antakya Ticaret Borsası ve Mustafa Kemal Üniversitesi laboratuarlarında analiz ettirerek ibraz ettim.

Genel Müdürlük yetkilileri Antakya ya geldi ve Antakya Ticaret Borsası Laboratuvarında Mustafa Kemal Üniversitesi Laboratuar yetkilileri ile ortaklaşa yapılan çalışma ile Defne Yağı İhracatı için standardizasyon belirlendi ve Defne Yağı ihracatında Mustafa Kemal Üniversitesinin laboratuvarına analiz yetkisi verildi. Böylece ihraç edilen ürüne ait analiz sertifikası ile Üründe kalite arttırıldı. Defne yağı çıkarılırken tohum çekirdeğinin kırılmaması konusunda üreticiler bilinçlendirildi. Antakya’da daha önceleri sabun pişirildikten bir sene sonra piyasaya arzedilirdi. Artık banka faizleri ve paranın devamlı rant getirmesi eski pişirme sisteminin değişmesine neden olmuştur. Artık üretilen sabunlar istenilen standartta sabunlaşmadan sertleşip 15-20 gün içerisinde piyasaya sürülmektedir. Suriye de üretilen sabunlar Japonya, Fransa gibi ülkelere sabun ihraç ettiği halde, bizde defne sabunu olarak pişen sabunlar tam sabunlaşmadığından böyle bir ihracat imkanımız olmamaktadır.Ben de dede mesleğim olan Hatay sabununun yok olmaması için eski usullerle her sene ticari mahiyette olmayan çok az miktarda imalat yapmaktayım.

Ankara ve İstanbul’da Hatay Valiliği öncülüğünde yapılan “HATAY Günleri Fuarlarına” Antakya Ticaret Borsası Üyesi olarak katılmaktayın Yöresel Defne yağı ve Yöresel Defne sabunu ve Nar Ekşisini fuar stantlarında sergilemekte ve satmaktayım. Akdeniz İhracatçı Birliklerinin çıkardığı gazetede ve toplantılarında Defne Yağı, Defne sabunu ve Nar ekşisi başta olmak üzere tüm Hatay ürünlerinin tanıtımını sağlamaktayım. Saygılarımla,

Antakya Ticaret Borsası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç
İletişim Tercihi