İletişim Hattı +90 326 214 4594
Haberler

KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmeler Hızlı Destek Programı

  • 06.01.2022
  • AntakyaTicaretBorsasi

KOSGEB  - DÜNYA BANKASI – JICA İŞBİRLİĞİNDE:

MİKRO ve KÜÇÜK İŞLETMELERE (MKİ) HIZLI DESTEK PROGRAMI

 

PROGRAM ÖZETİ VE AMACI:

 Mikro ve küçük işletmeler (MKİ’ler), finansmana erişimlerinin kısıtlı olması ve gelir azalışlarından çabuk etkilenmeleri nedeniyle Covid-19 salgınına karşı hassas durumdadır. Ekonomik aktivitelerin ülke geneline yayılmasında,  teknolojik gelişmelerin tabandan itibaren içselleştirilmesinde,  ana sanayi kuruluşlarının malzeme ve ara ürün ihtiyaçlarının yerli üretimle karşılanmasında, yereldeki işgücü potansiyelinin yerinde kullanılarak büyük şehirlere sağlıksız göçün önlenmesinde ve teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikirlerinin hayata geçirilmesinde son derece önemli olan mikro ve küçük işletmelerin salgının yıkıcı etkilerinden korunmaları gerekmektedir.

Covid-19 salgınından etkilenen MKİ’lere yönelik olarak 2021 yılında KOSGEB, Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı - JICA işbirliğinde “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi” başlatılmıştır.  Projenin amacı;  imalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile Covid-19 salgını etkilerinin nispeten yoğun olduğu diğer sektörlerdeki MKİ’lerin faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanmasıdır.   

Proje kapsamında KOSGEB tarafından hazırlanan “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” ile; imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ve Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’ler ve yenilikçi genç işletmelere faizsiz ve teminatsız geri ödemeli işletme sermayesi desteği sağlanacaktır.           

MKİ HIZLI DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA UYGULANACAK FAİZSİZ VE TEMİNATSIZ GERİ ÖDEMELİ DESTEK:

İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’lere:

- 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”,

- Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı ile;

yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir.  Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.  

Destekten yararlanabilecek MKİ’lerin sektörleri; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosunda belirtilmektedir.

Asgari prosedürle, süratli ve güvenli bir yöntemle destek verilmesi gerektiğinden, diğer KOSGEB destek programlarından farklı olarak kurul veya komite değerlendirme prosedürü olmayacaktır. Uygunluk kriterlerini karşılayan MKİ’ler, KOSGEB’in web tabanlı destek uygulama arayüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, MERSİS – ESBİS ve diğer bazı veritabanlarıyla bağlantılı olan KOBİ Bilgi Sistemi) üzerinden başvuru yapabilecektir. Bütçe imkanları ölçüsünde başvuru sırasına göre geçici onay verilecek, yeni personeli istihdam eden MKİ’lerin ödeme talebi başvuru sırasına göre bütçenin yeterli olduğu sayıdaki işletmenin kesin onayı verilecektir.  

Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır. Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecektir. 6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir.

Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile; MKİ’ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir. Taahhütleriyle ilgili yükümlülüklerini varsa verilen ek sürede de tamamlayamayan MKİ’lerden ise; verilen destek, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile tahsil edilecektir. 

Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır.

DESTEK BAŞVURU ŞARTLARI VE DESTEK TÜRÜ:

MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI BAŞVURU KRİTERLERİ:

Program aşağıdaki iki destek bileşeninden oluşmaktadır:

Birinci bileşende; 2019 yılında asgari 75 Bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.

İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.

İki bileşenden yalnızca birine başvuru yapılabilecektir. 2021 yılı Aralık ayından önceki başvuru dönemi yararlanıcıları, şartları karşılamaları ve yeni başvuru döneminde de başvuru yapmaları halinde önceden yararlandıkları destek tutarı dikkate alınmaksızın destek alabilecektir.

Aşağıdaki mikro ve küçük işletmeler, KOSGEB Veritabanında kayıtlı olmaları ve KOBİ Beyannamelerinin güncel ve onaylı olması şartıyla başvuru yapabilecektir:

Ölçek kriteri:

Mikro ve küçük ölçekli işletmeler (MKİ’ler) başvurabilecektir.

Sektör kriteri:

Her iki bileşene; güncel KOBİ Bilgi Beyannamesindeki NACE Rev 2 faaliyet kodları arasında; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosundaki kodlardan biri olan MKİ’ler başvurabilecektir.

2019 yılında asgari gelir hacmine ulaşmış olma kriteri:

Covid-19 salgınından önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ'ler başvuru yapabilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı mali kayıtlarına göre 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, salgından önce aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan ve İkinci Bileşene başvuran yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.

Sadece İkinci Bileşen için; yenilikçi genç MKİ olma kriteri:

 2017 ve sonrasında kurulmuş olup desteğe başvuru tarihi itibariyle aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan yenilikçi genç MKİ’ler başvurabilecektir:

-  Merkez ya da şube adresi itibariyle TEKMER veya TGB’de faaliyet gösteren MKİ’ler.

- Kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi başarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olan MKİ’ler.

- 2017 ve sonrasında patent belgesi almış olan MKİ’ler.

- 2017 ve sonrasında Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR deneyim belgesi) almış olan MKİ’ler

Aşağıdaki belirtilen işletmeler başvuruda bulunamayacaktır:

- Dünya Bankası tarafından kısıtlanan sektörlerdeki işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır.

- İşletmeler, Başvuru Formunu doldururken varsa yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş vergi – SGK borçlarını kapatacaklarını veya yasal sınırların altına indireceklerini veya tecil ya da taksitlendireceklerini beyan ederek başvuru yapabilecektir. Bu işletmelerin destek ödemesi alabilmesi için, destek ödemesi öncesinde yasal limitlerin üzerindeki vergi – SGK borçlarını kapatmış veya tecil ya da taksitlendirmiş olmaları gerekecektir.

 

Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartlar:

- Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda MKİ’de çalışmıyor olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır.

- 1981 ve sonrası doğumlu olmalıdır.

- Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir. Personelin başvurudan ya da geçici / kesin onaydan sonra işe alınması veya işletmede ilk kez işe alınıyor olması gerekmez. 

 

DESTEK TÜRÜ VE LİMİTLERİ:

MKİ’lerden başvuru sırasında alınan taahhütnamedeki “geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza etme”, “yeni personelin istihdam etme” ve “desteği 24 ay ödemesiz dönemi takiben taksitler halinde KOSGEB’e geri ödeme” taahhütlerine istinaden “teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek” verilecektir.    

Destek tutarı:

Yeni istihdam edilecek her bir personel için 100.000 TL geri ödemeli destek verilecektir.  İşletme sahibi kadın ise veya işletmenin %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait ise ya da işe alınan personel kadın ise geri ödemeli destek tutarı her bir personel için 110.000 TL olacaktır. 

İşletme sahipliği veya kadın personel istihdamı ile ilgili ek ödeme sadece bu durumlardan biri için yapılacaktır. 

Destek kapsamında istihdam edilebilecek azami personel sayısı:

Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.

Ölçeğe göre asgari ve azami destek tutarları*

Mikro (en fazla 2 personel)

Küçük (en fazla 5 personel)

100.000 TL** / personel

100.000 TL (min.)

220.000 TL (maks.)

100.000 TL (min.)

  550.000 TL (maks.)

*: İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise destek personel başına 110 B TL olacaktır.

**: Başvuru Formunda MKİ’nin uygun gider türlerindeki tahmini harcama tutarı düşükse, düşük olan tutar esas alınacaktır.

 

Destek kapsamındaki uygun giderler:

MKİ’lere, aşağıda belirtilen aylık düzenli giderleri karşılayabilmeleri için geri ödemeli işletme sermayesi desteği ödenir.

- Personel giderleri

- İşyeri kirası

- Düzenli işletim giderleri (elektrik, ürün / hizmet üretimi ve tesis işletimine ilişkin doğal gaz gideri, su gideri, iletişim giderleri, sanayi bölgesi / sitelerine ödenen atık toplama giderleri)

- Malzeme giderleri (Destek başvurusundan önce üretim için tedarikçilerle siparişe bağlanmış hammadde veya sarf niteliğindeki üretim malzemesi giderleri)

İkinci bileşen yararlanıcıları için ilave uygun gider: 

- Teknolojik faaliyet giderleri (patent, telif, teknoloji lisanslama, test ve belgelendirme giderleri)

Destek ödemesi talep edilen tarihten önceki aydan başlamak üzere 12 aylık süre içinde gerçekleşmesi öngörülen uygun giderlerin toplam tahmini tutarı Başvuru Formunda belirtilir.

DESTEK ÖDEMESİ ALMA ŞARTLARI:

- KOSGEB Veritabanında kayıtlı, bilgileri güncel ve faal olma şartı:  MKİ; KOSGEB Veritabanına kayıtlı ve KOBİ Beyannamesi güncel, program kapsamındaki sektörlerde faal olan bir işletme olmalıdır.

- Program başvurusu yapılmış ve geçici onay almış olma şartı: MKİ; www.kosgeb.gov.tr adresinde yayınlanan Başvuru ve Uygulama İşlemleri Takvimindeki süre içinde KOBİ Bilgi Sistemi (KBS) üzerinden online olarak Program Başvuru Formunu ve Destek Taahhütnamesini doldurmalı / onaylamalıdır. Bütçe imkanları dahilinde başvuru sırasına göre başvurulara KOSGEB tarafından geçici onay verilecek ve KBS üzerinden geçici onay bildirimi yapılacaktır.

- Şartlara uygun yeni personeli istihdam etmiş ve ödeme talebi başvurusu yapmış olma şartı: KBS üzerinden geçici onay bildirimi alan MKİ;  aynı takvimde belirtilen son tarihe kadar şartlara uygun personeli istihdam etmeli ve KBS üzerinden online olarak Ödeme Talep Formu doldurmalı / onaylamalıdır. Kesin başvuru ve destek ödeme onayı, başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması, şartlara uygun personelin istihdam edilmesi ve MKİ’nin yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirme yapılmamış vergi – SGK borcu olmaması şartıyla verilecektir. MKİ’lerin ödeme talebi başvuru sırasına göre, bütçenin yeterli olduğu sayıdaki işletmenin kesin onayı verilecektir.  

İstihdam taahhütlerinin kontrolünde SGK kayıtları esas alınacaktır.

DESTEK BAŞVURUSU:

Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.  

Kısa sürede tamamlanacak değerlendirme ve geçici onay  / kesin onay işlemlerinden sonra destek ödemeleri başlatılacaktır. Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.

Başvuru ve uygulama işlemleri takvimi:

Program başvuruları 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecektir. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022’dir.

 

Başvuru döneminin ilan edildiği ay:

(www.kosgeb.gov.tr adresinde ilan edilecektir.)

İstihdamın korunmasında referans kabul edilecek geçmiş dönem aralığı:

2021 Ocak – Aralık ortalaması*

 

 

 

 

 

İşlem adımı

Tarih aralığı

PROGRAM BAŞVURUSU VE GEÇİCİ ONAY SÜRECİ

İşletme program başvurusu:

KOSGEB web sitesinde ilan tarihi - 31 Mart 2022

saat 23:59

KOSGEB ilk kontrol süreci için son tarih:

En geç: 5 Nisan 2022

Varsa bildirilen eksik ve hataların işletme tarafından giderilebileceği son tarih:

11 Nisan 2022

saat 23:59         

KOSGEB son kontrol süreci sonu

(Bütçe kapsamında GEÇİCİ ONAY**):

En geç: 14 Nisan 2022

 

 

 

ÖDEME BAŞVURUSU VE KESİN ONAY SÜRECİ

Yeni personelin işe alınabileceği son ay:

(Ayrılması durumunda, şartları karşılayan başka bir personel destek süreci içinde istihdam edilebilir)

Nisan, 2022

(SGK kayıtlarına en az 10 prim günü yansımış olmalıdır)

Ödeme Talep Formunun işletme tarafından onaylanabileceği son tarih***:

25 Mayıs 2022

saat 23:59          

KOSGEB Uygulama Birimleri ödeme onayı için son tarih:

(Bütçe kapsamında KESİN ONAY**)

27 Mayıs 2022

 

 

 

 

İkinci ödeme taksiti başvurusu süreci

İkinci ödeme taksiti için Ödeme Talep Formunun işletme tarafından onaylanabileceği son tarih****:

24 Nisan 2023

saat 23:59          

KOSGEB Uygulama Birimleri ödeme onayı için son tarih:

26 Nisan 2023

 

 

Geri ödeme başlangıcı:

2024 / Mayıs  

 

*: SGK  kayıtlarına göre 4A kapsamındaki toplam prim günü sayısı 360’a bölünecek ve çıkan rakam bir üst tam sayıya yuvarlanacaktır  

**  : Geçici onay ve kesin onay, destek bütçesi kapsamında program ve ödeme talebi başvuru sırasına göre verilir.

***: Ödeme Talep Formu onayı KOSGEB tarafından verilen ancak ödeme işlemleri tamamlanamadan önce vergi / SGK borç sorgulama süresi dolan ve yenilenmesi gereken Ödeme Talep Formları 24 Haziran 2022’ye kadar güncellenebilir, KOSGEB Uygulama Birimleri tarafından 28 Haziran 2022’ye kadar bunlara onay verilebilir. 

****: Ödeme Talep Formu onayı KOSGEB tarafından verilen ancak ödeme işlemleri tamamlanamadan önce vergi / SGK borç sorgulama süresi dolan ve yenilenmesi gereken Ödeme Talep Formları 26 Nisan 2023’e kadar güncellenebilir, KOSGEB Uygulama Birimleri tarafından 28 Nisan 2023’e kadar bunlara onay verilebilir.  

 

Online başvuru dışında KOSGEB’e belge teslim edilmeyecektir. Başvuru sistemine aşağıdaki belgelerin taranarak yüklenmesi gerekmektedir:

Sadece ikinci bileşene yapılan başvurularda; işletmenin yenilikçi genç işletme kriterlerinden en az birini sağladığını gösteren belge (KBS’de kayıtlı projelere ilişkin alan otomatik doldurulmuşsa, belge eklenmesi zorunlu değildir)

 

BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ SÜRECİ:

Başvuruların sıralanması ve onayı aşağıda belirtilen esaslara göre yapılacaktır:

Geçici sıralama ve onay:

- MKİ tarafından Program Başvuru Formunun KBS’de ilk onaylandığı zaman, başvuru zamanı olarak esas alınır ve başvuru zamanı en önce olan MKİ’den başlayacak şekilde başvurular KBS’de sıralanır.

- Bütçe imkanları dahilinde, başvuru zamanına göre başvurular KOSGEB Uygulama Birimleri tarafından onaylanır.

Kesin sıralama ve onay:

- Program Başvuru Formunda belirtilen her bir yeni istihdam için MKİ tarafından KBS üzerinden ayrı Ödeme Talep Formu oluşturulur. MKİ tarafından Ödeme Talep Formunun KBS’de ilk onaylandığı zaman kesin sıralamaya esas kabul edilir. Kesin sıralama / onay işlemleri her bir form için ayrı yapılır. 

- Bütçe imkanları dahilinde, Ödeme Talep Formu onay zamanına göre başvurular KOSGEB Uygulama Birimleri tarafından onaylanır.

Başvurular değerlendirilmesine ilişkin diğer hususlar:

- Başvuru ve uygulama işlemleri takvimine uygun olarak MKİ’ler tarafından ikinci bileşene yapılan uygun başvuruların tamamı ile sahibi kadın olan veya %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait olan MKİ’lerin uygun başvurularının tamamı, sıralamadaki yeri ve bütçe dikkate alınmaksızın onaylanır. 

- Geçici ve kesin onay işlem sonuçları KBS üzerinden ve / veya e-posta ile MKİ’ye bildirilir.

 

DESTEK ÖDEMESİ VE İSTİHDAM TAAHHÜTLERİNİN KONTROLÜ SÜRECİ:

Başvuruların tamamlanmasının ardından kısa sürede değerlendirme ve onay işlemleri sonuçlandırılacak ve başvurusu onaylananlar için destek ödemeleri başlatılacaktır.

Destek ödemesi, MKİ’nin başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen son tarihe kadar Ödeme Talep Formu ile ödeme talep etmesi üzerine yapılacaktır.

Destek ödemesine esas taksit dönemi:

- 12 aylık yeni istihdam oluşturma taahhüdü karşılığında, destek ödemesine esas 6’şar aylık iki taksit dönemi için destek ödemesi yapılır.

- Destek ödemesine esas birinci taksit dönemi, Ödeme Talep Formunun MKİ tarafından ilk onayından önceki ayda başlar ve bu ay dahil 6 aylık takvim dönemini kapsar. 

- Ödeme, ilgili taksit döneminin ilk ayında yeni istihdam oluşturma şartının karşılandığı kontrol edilerek, kalan aylarla ilgili taahhüde istinaden peşin olarak yapılır ve kalan aylarda taahhüde uyum takip edilir.   

- Destek ödemesine esas ikinci taksit dönemi, birinci taksit dönemindeki istihdam taahhüdünün yerine getirildiği ayı veya varsa eksiğin tamamlandığı ayı takip eden aydan başlar ve bu ay dahil 6 aylık takvim dönemini kapsar.  

- Taksit dönemleri, ilgili döneme ilişkin yeni istihdam oluşturma taahhüdünün sağlanamadığı durumda azami 3 ay uzatılır ve toplam azami 9 ay olarak uygulanır.

Destek ödemesi:

Destek ödemesi; ilgili taksit döneminin ilk ayında (Ödeme Talep Formunun MKİ tarafından ilk onayından önceki ayda) aşağıdaki ödeme ön şartların tümünün sağlanması halinde yapılır:

- SGK 4A’lı toplam personel sayısının, başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen dönemdeki SGK 4A’lı ortalama personel sayısına eşit veya fazla olması,

- İstihdam edilebilecek personellerde aranan şartları taşıyan personelin istihdam edilmiş olması ve en az 10 prim günü olması, 

- İşletmenin faal olması,

Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.

İstihdam taahhütlerine uyumun kontrolü:

İlgili taksit dönemine ilişkin destek ödemesinin yapılmasının ardından aşağıda belirtilen yeni istihdam oluşturma taahhütleri KOSGEB tarafından kontrol ve takip edilir:

  1. a) Destek ödemesine esas taksit dönemi boyunca; SGK 4A’lı toplam personel sayısının, başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen dönemdeki SGK 4A’lı ortalama personel sayısına eşit veya fazla olması,
  2. b) Destek ödemesine esas taksit dönemi boyunca; istihdam edilebilecek personelde aranan şartları taşıyan personelin istihdam edilmiş olması ve ayda en az 10 prim günü olması.

Destek ödemesine esas taksit dönemi ve bu dönemin bitişini takip eden azami 3 aylık ek süre ile birlikte toplam 9 aylık süre içinde birbirinden bağımsız olarak;

(a) şartı toplamda 6 ayda,

(b) şartı toplamda 6 ayda,

karşılanmış ise, ilgili taksit dönemi kapatılır ve varsa ikinci taksit dönemi başlatılır. Destek ödemesine esas taksit dönemi içinde (a) ve (b) şartlarının her ikisinin de aynı ay içerisinde sağlanmış olma koşulu aranmaz.

- Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilir ve istihdam edilen personel için MKİ tarafından Ödeme Talep Formu güncellenir.

 

DESTEK GERİ ÖDEME SÜRECİ:

MKİ tarafından yapılacak geri ödemeler, ilgili başvuru dönemine ilişkin başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen son ödeme talep tarihinin içinde bulunduğu aydan itibaren 24 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır.

 Detaylı bilgi www.kosgeb.gov.tr adresinden ve KOSGEB İl Müdürlüklerinden alınabilecektir.

PROGRAM KAPSAMINDAKİ SEKTÖRLER TABLOSU:

*: Sadece KOSGEB hedef kitlesinde yer alan alt sektörler desteklenecektir. Dünya Bankası istisna listesinde yer alan alt sektör ve faaliyetler desteklenmeyecektir.

NACE Kısım Kodu

NACE Kısım adı

NACE Bölüm Kodu

NACE Bölüm adı

C

İmalat

10

Gıda ürünlerinin imalatı

11

İçeceklerin imalatı

13

Tekstil ürünlerinin imalatı

14

Giyim eşyalarının imalatı

15

Deri ve ilgili ürünlerin imalatı

16

Ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç); saz, saman ve benzeri malzemelerden örülerek yapılan eşyaların imalatı

17

Kağıt ve kağıt ürünlerinin imalatı

18

Kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması

20

Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı

21

Temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı

22

Kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı

23

Diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı

24

Ana metal sanayii

25

Fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç)

26

Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı

27

Elektrikli teçhizat imalatı

28

Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı

29

Motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı

30

Diğer ulaşım araçlarının imalatı

31

Mobilya imalatı

32

Diğer imalatlar

33

Makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı

G

Toptan ve Perakende Ticaret; Motorlu Kara Taşıtlarının ve Motosikletlerin Onarımı

 

 

 

45

Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı

46

Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç)

47

Perakende ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç)

I

Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri

55

Konaklama

56

Yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri

 

Not: Sadece aşağıdaki faaliyetler destek kapsamındadır:

56.10 Lokantalar ve seyyar yemek hizmeti faaliyetleri

56.21 Özel günlerde dışarıya yemek hizmeti sunan işletmelerin faaliyetleri

56.29 Diğer yiyecek hizmeti faaliyetleri

J

Bilgi ve İletişim

58

Yayımcılık faaliyetleri

59

Sinema filmi, video ve televizyon programları yapımcılığı, ses kaydı ve müzik yayımlama faaliyetleri

 

Not: Sadece 59.12 Sinema filmi, video ve televizyon programları çekim sonrası faaliyetleri destek kapsamındadır.

60

Programcılık ve yayıncılık faaliyetleri

62

Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler

M

Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler

70

İdare merkezi faaliyetleri; idari danışmanlık faaliyetleri

71

Mimarlık ve mühendislik faaliyetleri; teknik test ve analiz faaliyetleri

72

Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri

73

Reklamcılık ve piyasa araştırması

74

Diğer mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler

N

İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri

79

Seyahat acentesi, tur operatörü ve diğer rezervasyon hizmetleri ve ilgili faaliyetler

82

Büro yönetimi, büro destek ve iş destek faaliyetleri

P

Eğitim

85

Eğitim

 

Not: Sadece 85.51 Spor ve eğlence eğitim kursları destek kapsamındadır.

R

Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor

91

Kütüphaneler, arşivler, müzeler ve diğer kültürel faaliyetler

93

Spor faaliyetleri, eğlence ve dinlence faaliyetleri

 

Not: Sadece aşağıdaki faaliyetler destek kapsamındadır:

93.11 Spor tesislerinin işletilmesi (hipodromlar hariç)

93.13 Form ve vücut geliştirme salonları

93.19 Aşağıdaki diğer sporla ilgili faaliyetler:

- Spor veya eğlence amaçlı sporlara ilişkin destek hizmetleri, 

- Kendi hesabına bireysel çalışan atlet, hakem, zaman tutucu, antrenör, spor eğitmeni vb. sporcuların faaliyetleri

- Spor ve eğlence amaçlı sporlara ilişkin destek hizmetler

- Diğer spor ve eğlence amaçlı spor hizmetleri (paraşüt hizmetleri, delta-kanat hizmetleri, dalgıçlık hizmetleri)

S

Diğer Hizmet Faaliyetleri

95

Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı

96

Diğer hizmet faaliyetleri

 

Not: Sadece aşağıdaki faaliyetler destek kapsamındadır:

96.01 Tekstil ve kürk ürünlerinin yıkanması ve kuru temizlenmesi

96.02 Kuaförlük ve diğer güzellik salonlarının faaliyetleri

Antakya Ticaret Borsası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç
İletişim Tercihi